Vanliga Frågor

Vanliga Frågor

Finns det något sätt att undvika att fästingar biter sig fast? 

Nej, egentligen finns det ännu inget som riktigt fungerar. Man vet att t ex starka dofter som vitlök och citron samt myggmedel kan ha en viss avvisande effekt några timmar då de just applicerats och doftämnena är som mest intensiva.

Om jag eller mitt husdjur har fått en fästing som bitit sig fast på kroppen, måste jag ta bort den på en gång? 

fästingen ska tas bort omgående, så fort du upptäcker den. Risken för att fästingen hinner överföra smitta minskar ju snabbare den tas bort. Till skillnad från Borrelia-bakterier och Anaplasma så överförs dock TBE-virus direkt efter det att fästingen bitit sig fast

Blir man immun mot fästingburna infektionssjukdomar om man haft många fästingar?

Om man vistats under flera år i ett område där TBE-smitta förekommer så kan det finnas en liten möjlighet att man faktiskt har smittats av TBE-virus men att man inte har utvecklat någon sjukdom Man kan ha utvecklat TBE med väldigt lindriga symptom utan att veta om det. Detta är ovanligt men kan ge immunitet. Är du osäker kan Du gå till Din vårdcentral där man genom ett blodprov kan se om man har antikroppar mot TBE i kroppen. Provtagningen räknas som ”förebyggande åtgärd” vilket innebär att Du själv måste bekosta analysen, som brukar kosta runt 200-300 kr. Oavsett om man skulle ha antikroppar i blodet eller inte bör man ta det säkra före det osäkra och låta vaccinera sig

När jag drog ut en fästing så blev det en svart prick som satt kvar. Vad är det och är det farligt?

Det händer att hulingarna på mundelen har kilat sig fast i huden så pass att munnen slits loss från fästingen då den tas bort snabbt. Det gör i sig ingenting och ökar inte risken för att du ska bli smittad. Däremot kan du få en liten infektion i huden. Precis som med en sticka kommer den ofta ut av sig själv efter några dagar.

Kan fästingar överleva inomhus?

Eftersom fästingar behöver fuktigt klimat så klarar de inte mer än ett par dygn inomhus, där det är för torrt. De torkar sedan hop och dör.