HEM
ANVÄNDARGUIDE
HUR KAN DU SKYDDA DIG?
HUR KAN DU SKYDDA DITT HUSDJUR?
INSTRUKTIONER OCH RÅD
INFEKTIONSSJUKDOMAR
FAKTA OM FÄSTINGAR
VANLIGA FRÅGOR
LÄNKAR
ÅTERFÖRSÄLJARE
KONTAKT
  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VANLIGA FRÅGOR

Finns det något sätt att undvika att fästingar biter sig fast?
Nej, egentligen finns det ännu inget som riktigt fungerar. Man vet att t ex starka dofter som vitlök och  citron samt myggmedel kan ha en viss avvisande effekt några timmar då de just applicerats och doftämnena är som mest intensiva.

Om jag eller mitt husdjur har fått en fästing som bitit sig fast på kroppen, måste jag ta bort den på en gång?                                                                          Ja, fästingen ska tas bort omgående, så fort du upptäcker den. Risken för att fästingen hinner överföra smitta minskar ju snabbare den tas bort. Till skillnad från Borrelia-bakterier och Anaplasma så överförs dock TBE-virus direkt efter det att fästingen bitit sig fast

 

När jag drog ut en fästing så blev det en svart prick som satt kvar. Vad är det och är det farligt?                Det händer att hulingarna på mundelen har kilat sig fast i huden så pass att munnen slits loss från fästingen då den tas bort snabbt. Det gör i sig ingenting och ökar inte risken för att du ska bli smittad. Däremot kan du få en liten infektion i huden. Precis som med en sticka kommer den ofta ut av sig själv efter några dagar.

Kan fästingar överleva inomhus?
Eftersom fästingar behöver fuktigt klimat så klarar de inte mer än ett par dygn inomhus, där det är för torrt. De torkar sedan hop och dör.

 2

 1